Friday Early Evenin’ Skate Tilburg. Al 25 jaar!
De voorbereidingen voor het seizoen 2024 zijn in volle gang. Op de socials en de website staan de aankondigingen van een aantal mooie en speciale skate-events. Dat is een ding dat zeker is! Dus heb je ooit mee gereden, wil je oude bekenden weer ontmoeten? Kom dan dit jaar weer eens mee skaten. Waarom? Naast dat het gewoon leuk is, is het ook fijn om samen herinneringen op te halen en te lachen. En voelen dat ook jij jouw passie of ooit ervaren plezier aan het skaten niet verloren bent.
Dat klinkt misschien een beetje melodramatisch, maar is het zeker niet. Het is precies wat er gebeurde tijdens een etentje bij The Talk. Het huidige bestuur van F.E.E.S.T. had oud-bestuursleden Frans en Klaus samen met DJ Eric uitgenodigd om een aantal zaken helder te krijgen en recht te zetten. Het werd een bijzondere reünie in het klein. We hadden elkaar zeker al 10 jaar niet meer echt gezien of gesproken over het skaten. De oorzaak daarvan was een kleine coupe die ooit in het bestuur heeft plaats gevonden. Frans en Klaus vertrokken mede daarom en lieten anderen de kar trekken. Ook dat is al weer lang geleden en heeft een plaats gekregen. Hoe leuk was het om te zien dat onder het genot van een hapje en een drankje binnen mum van tijd de anekdotes, herinneringen en komische situaties over tafel vlogen. Alsof de tijd niet had stil gestaan, soms was één blik of blijk van herkenning al genoeg om spontaan weer in de lach te schieten. Als vanouds. Mooi. Goed, laten we er eens een paar met jullie delen.
De eerste vraag was eigenlijk hoe het skaten in Tilburg ooit echt is ontstaan. Frans werkte destijds als fitness instructeur bij Global Sauna Fitness. Het Amerikaanse merk Bauer, bekend van de ijshockey schaatsen, bracht voor het eerst een inline versie op de markt. En bij Global kregen ze een aantal exemplaren om te proberen. In de buurt van de locatie aan de Goirkestraat was een klein geasfalteerde plek waar Frans begon met een skateles. Fitness op skates. Het werd snel populair en de vraag naar meer skate activiteiten groeide. Het was ook de periode waarin inline skaten langzaam zijn intrede deed in Nederland. Steeds meer recreanten bonden de rollers onder om in en buiten de stad te gaan skaten.
Samen met een aantal instructeurs ging Frans een keer naar de FNS Amsterdam en hij zag daar al honderden mensen mee doen. Opeens kreeg hij een inzicht: ‘Dit moet in Tilburg toch ook te organiseren zijn?!’ Een zaadje was geplant, het had alleen nog even wat tijd nodig. En een eerste toevallige samenloop van omstandigheden.
Frans ging op donderdagavonden uit in ’t Vaticaan, wat toen nog uitgebaat werd door Jacques. ‘Als ik met een skategroepje vanaf hier zou vertrekken, zouden we hier dan onze spullen achter kunnen laten?’. Natuurlijk. Geen probleem. De eerste skate-avonden werden spontaan gehouden. Wel met het volgende idee in het achterhoofd: Het zou een sociale avond zijn waarbij sportiviteit centraal stond, maar eigenlijk ook samen het weekend werd ingeluid. Dus vanaf het begin: Iedereen mag mee doen, we vertrekken samen, we komen samen weer terug. En proosten dan op het weekend. Plezier en gezelligheid zijn altijd twee leidende waarden geweest voor F.E.E.S.T..
Maar hoe kwam je dan bij de naam Friday Early Evenin’ Skate Tilburg? Na een aantal avonden ontstond er een klein clubje vaste deelnemers. Veel kenden elkaar natuurlijk van Global, anderen haakten spontaan aan. De routes stonden destijds nog niet vast. Frans: ‘Wij hadden Gerard. Hij was al iets ouder, maar een fanatieke skater. Kenmerkend waren zijn grijze haren en de haarband die hij droeg. In het begin was het deze Gerard die de stad op zijn duimpje kende, die wees dan de weg. Zo van, oh dit paadje kunnen we ook nemen’. De groep groeide langzaam en dat was de politie en gemeente opgevallen. Zij begonnen vragen te stellen. Wat zijn jullie plannen? Wie is verantwoordelijk? Tot hoeveel deelnemers willen jullie gaan? In het begin was het echt een spontaan event. Frans was dan wel initiatiefnemer, maar ook als hij er niet zou zijn, dan kon je er prat op gaan dat een aantal Tilburgse skaters zich zouden verzamelen. Én zouden gaan rijden. Je voelt ‘m al aan komen: De instanties zouden het wel fijner vinden als ze een aanspreekpartner hadden. Zeker ook toen in 2001 de gemeente een subsidie wilde geven, was het nodig om een stichting op te gaan richten. FNS Tilburg? Daar bleken de Amsterdamse vrienden niet zo van gecharmeerd. De oplossing lag eigenlijk meer voor de hand dan je zou denken. In Tilburg wilden we een Friday Evenin’ Skate organiseren. We onderscheidden ons door vroeger te vertrekken dan de andere nightskates in het land. In de eerste jaren werd er namelijk al om 19.00 uur vertrokken bij ’t Vaticaan. Dus Frans bedacht: dan zet ik er het woordje Early toch bij?! Dus zó is de naam Friday Early Evenin’ Skate Tilburg geboren.
Ingezonden door Klaus Hoven - voorzitter F.E.E.S.T. 2003-2015