Let’s Talk! (part 2)

Friday Early Evenin’ Skate Tilburg. Al 25 jaar!
Nu duidelijk is waar de naam F.E.E.S.T. eigenlijk vandaan komt, werd de vraag gesteld hoe en wanneer F.E.E.S.T. een stichting werd. En wie waren dan die fervente skaters van het eerste uur? De eerste twee jaren werden eigenlijk wel gezien als de ‘vrije’ jaren. In de zin dat het skaten op vrijdagavond echt een spontane actie was van een aantal vrienden of bekenden die bij elkaar kwamen. Vrij, ook in de zin dat er geen vaste routes waren. De groep skaters was ook nog niet zo heel erg groot dat er begeleiding nodig was. Toch groeide het aantal skaters snel. Binnen een paar maanden stonden er al gauw 50 skaters te wachten op vertrek. Naarmate het aantal groeide, ontstonden er ook meer ideeën voor wat betreft muziek, route masters en begeleiding. De eerste subsidie in 2001 was eigenlijk de aanleiding om een stichting of vereniging op te zetten. Het werd een stichtingsvorm omdat een vereniging ook impliciet vraagt om (betalende) leden. Dat het skaten in Tilburg gratis zou zijn én blijven was wel een uitgangspunt.

Uit de oprichtingspapieren blijkt ook dat de eerste bestuursleden grotere ambities hadden. Naast de fridaynightskate zou er ook toegewerkt worden naar een jaarlijks terugkerend groot skate evenement of skate festival voor een breed publiek. Zover is het nog niet gekomen, alhoewel sommige thema-avonden wellicht als aparte events gezien kunnen worden. Een aantal edities komen ter sprake: de Summer Skate (waar Quaker Energy Mix als sponsor haar intrede deed), de Jungle Skate en Tiroler Skate. In onze herinnering waren dit hilarische avonden, want we vroegen de skaters om ook verkleed te komen. Voor de best verklede skaters waren er mooie prijzen te winnen. Natuurlijk aangeboden door onze sponsoren. Aan tafel schieten we in de lach: Want ja… prijzen uitdelen bij F.E.E.S.T. was vaak een doorgestoken kaart. Ooit ontstaan met een fantastische bus-bingo naar Parijs. Leuke anekdote: De Bingo Master had natuurlijk al lang de nummers van het winnende kaartje op een blaadje opgeschreven. En heel zorgvuldig de kaartjes in de bus uitgedeeld. Winnen met voorbedachte rade. Jaja… hilarische momenten voor in de bus. Zo ging dat ook met de uitgedeelde prijzen tijdens de thema skates, dan bleek een ‘sponsor’ toch ook wel voorkeur te hebben voor een winnares, of winnaar. Het mocht de pret niet drukken, vaak was het ook een manier om een aantal mensen extra in het zonnetje te zetten vanwege hun inzet en betrokkenheid bij F.E.E.S.T..

In 2001 werd Stichting F.E.E.S.T. opgericht, met Frans, Peter, Joep, Jeroen en Frank als eerste bestuursleden. Klaus kwam daar in 2003 bij en nam de voorzittershamer in 2004 of 2005 over van Peter. En dat ging een hele lange tijd best goed. We hadden samen veel lol en plezier in het organiseren van de fridaynightskates en combineerden dat met full time banen en gezinnen. Zo rond 2014 bleek alles wel op de automatische piloot te verlopen. Frans herinnert zich ook dat er een discussie ontstond tussen een groep skaters die graag wat sneller wilde gaan, en het bestuur dat meer voorstander was van het principe ‘samen uit, samen thuis’ en iedereen moet mee kunnen doen. We ontvingen een brief waarin gesteld werd dat er meer verjonging en nieuwe energie in het bestuur moest komen. Als bestuur wilden we dat graag bespreken tijdens een blokkers avond. Toen bleek al gauw dat er een soort van ‘schaduw bestuur’ al klaar stond om de taken over te nemen. Frans en Klaus hebben dat destijds als een soort van ‘coupe’ ervaren, en besloten direct te stoppen met F.E.E.S.T.. Aan tafel bespreken we dit voorval, komen snel tot het inzicht dat het ‘zeer’ na al die jaren wel weggezakt is. Toch goed om te horen dat er ook met enige spijt terug gekeken wordt op deze affaire. Dat het wellicht niet nodig was geweest en dat de gewenste vernieuwing om ook meer nieuwe skaters aan te trekken in de praktijk best moeilijk bleek te zijn. Gelukkig blijkt als snel dat er geen rancune meer is, dat het zand erover gelegd kan worden. Het is immers veel te leuk om anekdotes aan te halen en samen met het huidige bestuur en de feestcommissie te brainstormen over het Jubileumjaar. Eén ding is zeker: ook de oud-bestuursleden kunnen de skates alvast uit de kast halen om hun conditie en vaardigheid weer op peil te brengen. Want samen zullen we er een mooi skateseizoen van gaan maken!

Aan tafel zitten Bernise en Anja aandachtig te luisteren naar de oude anekdotes. Cas, Eric, Frans en Klaus buitelen er bijna over. Het is mooi om te zien en te ervaren dat de gedeelde passie en beleving zo eenvoudig op te halen is. Allerlei namen en bijzondere momenten worden opgerakeld. Zo ook over regelen en organiseren van allerlei randzaken, zoals bijvoorbeeld de opslag van skatetassen etc.. Daarover lees je meer in deel 3.

Ingezonden door Klaus Hoven - voorzitter F.E.E.S.T. 2003-2015
'