Regels

Skate Safe!
F.E.E.S.T wil graag dat alle skaters en skeeleraars deelnemen aan de nightskate volgens de volgende vuistregel:

  • Deelname is volledig op eigen verantwoording en risico. F.E.E.S.T. kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor ongelukken of letsel opgelopen tijdens de skatetocht. Deelnemers van 12 jaar of jonger dienen door hun ouder(s) /verzorger(s) begeleid en bij uitval vervoerd te worden.
  • Voor beginnende skaters is de ‘nightskate’ niet geschikt. Voorwaarde om mee te doen is dat je goed kunt skaten, de remtechnieken goed beheerst en een redelijke conditie hebt. Het dragen van een complete bescherming bestaande uit helm, pols- en kniebeschermers wordt dringend aanbevolen!
  • Elke skater zorgt ervoor dat zijn/haar materialen goed in orde zijn. Natuurlijk zorg je ook voor het milieu, dus afval of drinkflesjes gooi je niet zomaar op straat!

F.E.E.S.T. Team / Blokkers
De skatende verkeersregelaars zijn vriendelijke vrijwilligers die er zijn voor jullie veiligheid en waar je altijd bij terecht kunt als je hulp onderweg nodig hebt. Zij zorgen voor een goede verkeersbegeleiding tijdens de ‘nightskate’. Volg altijd hun aanwijzingen op zodat ongelukken of valpartijen voorkomen worden.

De ‘nightskate’ staat onder leiding van een KOPMAN (met het gele hesje), deze geeft het tempo en de route aan. Alle deelnemers dienen achter de kopman te blijven. Aan de staart rijdt een ‘laatste blokker’ en de E.H.B.O.-er. Mocht je achterop raken, of willen stoppen, dan kun je dit aangeven bij de ‘laatste blokker’. Je kunt op eigen gelegenheid en verantwoordelijkheid naar huis gaan of terug keren naar het startpunt.

Het meerijden van de ‘blokkers’ is een absolute voorwaarde voor het kunnen organiseren van de ‘nightskate’. Bij een onvoldoende aantal ‘blokkers’ behoudt de organisatie het recht om de ‘nightskate’ niet door te laten gaan.

Beginnende skaters
De ‘nightskate’ is NIET geschikt voor ongeoefende skaters. Je moet minimaal toch wel zeker op je skaters kunnen blijven staan en de basisremtechnieken beheersen. Om het deelnemersveld gesloten te houden en om valpartijen of ongelukken te voorkomen, zijn we genoodzaakt om ongeoefende skaters te vragen uit de ‘nightskate’ te stappen. De ‘laatste blokker’ of iemand van het F.E.E.S.T. team zal je vriendelijk daarop wijzen.

Inhalen
De ‘blokkers’ halen alle deelnemers in aan de linkerkant. Zij geven met een fluitseintje of met het roepen van ‘Personeel’ aan of ze voorbij willen. Geef ze dan ook voorrang. Alle skaters dienen zo veel mogelijk rechts op de weghelft te blijven rijden. Wil je zelf inhalen, kijk dan altijd even over je schouder en ga ook bij de andere skaters links voorbij.

Obstakels
Hindernissen, paaltjes, schade aan het wegdek of een gevallen skater worden door de ‘blokkers’ aangegeven. Wanneer de begeleiders vooraan de groep beide handen in de lucht steken, betekent dit, dat er geremd moet worden. Het is de bedoeling dat iedereen zijn handen omhoog steekt, zodat het ook helemaal achteraan te zien is!

Ongelukken
Zodra je iemand ziet vallen, zorg er dan voor dat je er niet om heen gaat staan. Hinder de achterop rijdende skaters niet en skate door tot het punt waar wordt aangegeven dat er gestopt gaat worden. Eén ‘blokker’ met portofoon blijft bij de gevallen skater staan en zorgt samen met de E.H.B.O.-er voor de eerste hulpverlening. De E.H.B.O.-er staat ook tot jullie beschikking in de pauze voor het verhelpen van blaren of andere kleine ongemakken.

Bij grotere ongelukken niet staan blijven kijken, maar door skaten of plaats maken voor de ambulance. Indien een ‘blokker’ om je hulp vraagt deze ook verlenen. Mocht het nodig zijn dan zorgt het F.E.E.S.T. team voor het contact met de eerste hulpdienst of het vervoer naar een ziekenhuis. Ben je getuige van het ongeluk, blijf dan wel in de buurt van de organisatie.

Op straat of trottoir
Tijdens de ‘nightskate’ rijden we over de openbare weg. De ‘blokkers’ zetten zijstraten en kruisingen af zodat we lekker door kunnen rijden. Op wegen met meerdere weghelften rijden we altijd op de rechterbaan. Zorg dat je rechts blijft rijden en nooit tegen het verkeer in skate. Zorg ervoor dat je het verkeer niet hindert op het moment dat we stil staan voor een kruising of korte pauze.

Het trottoir is daarmee tot ‘verboden’ zone geworden als we aan het skaten zijn. Probeer ook niet via het trottoir of parallel lopend fietspad in te halen of stukken af te snijden. Blijf lekker op de weg rijden.

Slalommen en stunten
Het ziet er altijd geweldig uit, dat weten we. Voor de ‘nightskate’ is het wat minder, want het uitwijken voor een stuntende skater is vaak de oorzaak van veel valpartijen.

Vrijgegeven stukken
Tijdens sommige ‘nightskates’ komt het voor dat een deel van de route wordt vrij gegeven. Dit betekent dat je op dat stuk zo hard mag skaten als je zelf wilt. Een aantal ‘blokkers’ rijden voor uit en geven aan wanneer je moet stoppen. De voorste ‘blokker’ mag nooit ingehaald worden. Kijk tijdens deze vrije momenten goed over je schouder heen of iemand je aan het inhalen is. Blijf zoveel mogelijk rechts rijden.

Zichtbaarheid
Zichtbaarheid is erg belangrijk, zeker omdat we op sommige avonden in het donker rijden. En in het donker val je als skater niet op in het verkeer. Daarom is het echt nodig dat je voldoende reflecterende en/of lichtgevende materialen draagt. Dit kan verschillen van armbandjes of hesjes tot verlichting op je helm.

'